Project omschrijving
Vorig jaar mocht ik een prachtig intensief groendak ontwerpen en aanleggen in Engelen.
In het charmante dorp Engelen, vlak naast Den Bosch, ligt een bijzonder tuinhuis. Het is een aanvulling op het terrein van een super charmant en met oog voor detail en liefde gerestaureerd pand. Dit tuinhuis is wat moderner maar past mooi in de tuin en bij het woonhuis. Toen bewoner Ed mij vroeg om mee te denken over een groendak kon ik mijn geluk niet op. Het dak is door Roy van aannemersbedrijf Van biggelaar zo gemaakt dat er meer op kon dan alleen een sedumdak. De wens was een mix van planten met veel bloemen, wat hoger en door het jaar heen veranderend. Het mocht echt een plantenborder worden zodat het ook een aanvulling is op de tuin.
Een tuin die zich kenmerkt met veel groen, siergrassen maar ook ruimte voor hogere en wildere bloemen. Het ging dus veel verder dan gewoon een sedumdak of een sedum-kruidendak. Het doel was duidelijk: een intensief groendak creëren dat zich onderscheidde van de gebruikelijke sedum variëteiten. Het doel was om een extra dimensie van tuinpracht toe te voegen, een weelderige plantenborder die zich als een levende kroon boven het tuinhuis uitstrekte.
Het ontwerp proces
Het ontwerpconcept was creatief maar ook met zijn uitdagingen. Ritmische balans in beplanting bracht een harmonieus esthetiek tot leven, met de grandeur van hogere planten die het dak als een schilderij siert. Het hoogtepunt van bloei vind zijn plaats in de zomer, maar zelfs in het najaar is er geen gebrek aan kleurenpracht. Het dak is een seizoensbeleving en waardevolle aanvulling voor de biodiversiteit in de omgeving.
Dit groendak was echter meer dan alleen een visuele traktatie. Het is een innovatieve benadering van ecologisch evenwicht. Het is ontworpen om zo min mogelijk onderhoud te hebben, een eigen balans te krijgen en waarde toe te voegen voor iedereen. Zo kunnen ook vogels hier gebruik maken. Met regenwater als levensbron, kunnen de planten nagenoeg het hele jaar gedijen zonder verspilling. De verhoogde opstanden minimaliseerden ook de behoefte aan vegetatievrije zones. En ondanks de technische uitdagingen van beperkt draagvermogen, toonde Guidy’s expertise zich door zorgvuldige plantkeuzes en het gebruik van een dunnere substraat laag om de biodiversiteit te behouden. Zo licht in het midden minder substraat dan bij de randen waar het sterker is. De beplanting is hierop aangepast. Zo staan de margrieten en nepeta vooral op de randen en de tijm maar ook wat verbena, duizendblad en anjers op de dunnere plekken.
Maar er was nog een uitdaging, een vergeten plaag die het paradijs bedreigde. De nabijgelegen waterplas bracht muggen mee, en dat vormde een obstakel voor het rustige buitenleven. Maar Guidy en de bewoners toonden veerkracht. Bij de ramen werden slim gekozen planten geplaatst, planten die de muggen vinden stinken zoals citroen geranium en citroen tijm. Dit moet bijdrage aan een natuurlijke barrière die muggen op afstand houdt.
Zo bijzonder mooi hoe dit intensieve groendak transformeert in een eye-catcher.
Bij het ontwerp hield het verhaal niet op. Het waren de bewoners zelf die het dak tot leven brachten. Twee gracieuze hertenbeelden maakten dit groendak tot een levendige eye-catcher. Niet alleen de bewoners genieten van dit schouwspel, maar ook de buren delen in de vreugde. Het dak veranderd mee met de seizoenen, als een schilderij dat steeds nieuwe penseelstreken toont en de herten staan wacht om de veranderende kleurenpracht te accenturen.
Het “Tuinhuis in Engelen” vertelt een verhaal dat verder gaat dan een dak boven het hoofd. Het is een verhaal van durf, van het omarmen van de natuur en het vinden van schoonheid in elk detail. Dit groendak is een levend monument, de groene dromen die werkelijkheid werden, en een inspiratie voor een wereld waarin de harmonie tussen mens en natuur bloeit op elk niveau. Het “Tuinhuis in Engelen” is niet alleen een groen dak; het is een levend kunstwerk, een oase van leven en een bron van inspiratie voor een groenere toekomst.