Kennisbank over groene daken en daktuinen

Wie mij al eens gesproken heeft of volgt via Instagram weet dat ik met Daktuin Design ook vooral de steden groener wil maken. Ik denk dat om dat te doen het ook belangrijk is om kennis te delen. Om die reden begin ik deze kennisbank die mede ook een blog zal zijn over groene daken en daktuinen.
Deze kennisbank zal onder te verdelen zijn in de volgende onderdelen:

Groene daken

Hier vind je alle berichten die te maken hebben met groene daken, sedumdaken of andere extensieve groene daken.

Een sedumdak op een uitbouw in Almere

Wil jij weten waar je allemaal op moet letten voor je een groendak aanlegt. In een oogopslag voor jou en je groendak-legger overzicht over het project om van jouw dak een groendak te maken. Bij de checklist zit ook een uitleg per punt zodat je zaken kan opzoeken zoals soorten dakbedekking, hoe je controleert of je dak sterk genoeg is e.d.

Een sedumdak op een uitbouw in Almere

In dit bericht staan alle soorten groene daken uitgelegd maar ook wat het is en hoe ze gemaakt worden.

wilde bloemendak

Groene daken kunnen voor problemen zorgen als ze onzorgvuldig worden aangelegd maar er gaan ook een hoop fabels rond. Hier leg ik kort meer uit over de nadelen van groene daken.

wilde bloemendak

Als adviseur voor groene daken wordt ik gevraagd om te helpen bij nieuw aan te leggen daken maar ook regelmatig bij bestaande daken die niet goed groeien. Soms is dit een probleem in het systeem en soms een samenloop van omstandigheden. Ik heb kort de meeste problemen én hun oplossingen opgeschreven.

blauwe druifjes bloembollen in een sedumdak

Lente op je groendak? extra leuk als je bloembollen gebruikt. Zo creëer je al vroeg in het voorjaar bloemen op jouw sedumdak

Het aantal insecten wordt minder, zo ook de vlinders. Vlinders zijn niet alleen heel nuttig voor ons ecosysteem maar zorgen ook voor een lente gevoel en vrolijkheid. Ik hou er van en daarom heb ik wat meer uitleg gemaakt over groene daken voor vlinders. Help jij mee om de vlinders aan te trekken?

groendak voor vlinders

Voordelen van groene daken en daktuinen

Meer planten in de bebouwde kom doet iedereen goed. Het helpt bij heel wat millieu problemen zoals het urban heat island effect maar ook tegen wateroverlast, vervuilde lucht en een gezondere leven voor de bewoners. Groene daken zijn ideaal om meer planten in een stad te krijgen want het dak is vaak een onbenut opppervlak. Ook dakterassen kunnen bijdrage aan een fijnere woonplek en gezondere stad. Een groene stad is denk ik echt de toekomst.

het groene dak beschermt tegen de effecten van UV straling maar ook de snelle en grote temperatuursverschillen. de slijtage van de dakbedekking wordt hierdoor een stuk minder en dat zorgt ervoor dat deze meer dan het dubbele aan leeftijd kan behalen.

Groene daken vertragen de regenwaterafvoer en gebruikt tot 50% van het regenwater, dit zorgt weer voor minder wateroverlast in de straten rondom het gebouw;

Beplanting wordt véél minder warm dan zwarte dakbedekking daarnaast verdampen de bladeren water, dus ze zweten zoals wij, in de zomer wat het dak en de omgeving extra afkoelt. Door die afkoelende werking kan het binnen zoveel schelen dat je de airco niet meer nodig hebt

Ja een groendak isoleert maar als jouw doel is warmte binnen te houden dan kun je beter een omgekeerd dak maken met XPS isolatie én een groendak. Waarom? Een groendak isoleert wel maar omdat het water vast kan houden verschilt de isolerende werking. Onder de “slechtste” omstandigheden is dit maar 0,5 m²K/W.

Een gek weetje, zonnepanelen verliezen rendement wanneer ze te warm worden. Dit gebeurt vanaf ongeveer 40 graden. op een zwart dak wordt het al snel meer dan 60 graden en een groendak vaak niet meer dan 40. zo haal je op jaarbasis zo’n 6% tot 10% meer rendement.

Zoals alle planten zetten ook deze planten CO2 om in zuurstof én helpen ze tegen de luchtvervuiling. Zeker bij daktuinen kan er meer, door goede fijnstofvangers te gebruiken creëer je een gezondere stad.

Groene daken zijn koeler dan bestrating en dakbedekking. Verder verkoelen ze direct ook de omgeving. Dit is waarom ze helpen bij de hitte in stede.

Groene daken dempen de geluidstrillingen. Hierdoor heb je veel minder geluidsoverlast. Vooral contactgeluid van regen of vogels is een enorme vermindering maar ook omgevingsgeluid wordt een stuk gedempt. De geluidsisolatie is tot wel 4 decibel per cm laagdikte!

Daktuinen

We hebben, vooral in de steden, steeds minder ruimte op de grond maar steeds meer mensen gaan hun daken gebruiken. Dakterassen en daktuinen zijn eigenlijk hetzelfde. Alleen voor mij wordt een dakterras een daktuin als er een tuingevoel is. Dus met beplanting en een fijne inrichting. Op het dak heb je nu eenmaal te maken met meer belemmeringen dan op de grond, het bedenken van jouw tuin op het dak is dus ook een klus waar je kennis van planten, de bouw en veiligheid voor nodig hebt.

Een sedumdak op een uitbouw in Almere

Je hebt een dakterras en leuke potten met planten en bloemen kleden het aan. Het is subtropisch en je waant je op vakantie als je er nu lekker ligt. Heerlijk genieten. Maar er zit een keerzijde aan een dakterras. Op de grond is het met deze lekkere temperaturen al pittig voor planten op het dak al helemaal.

Zit jij nu niet te wachten op het de hele tijd watergeven van de plantenpotten?

Of ben je al een fortuin kwijt geweest de laatste twee jaar aan nieuwe planten?

Dan kunnen deze 5 tips voor minder onderhoud en mooiere planten op het dakterras jou helpen!

Een tuingevoel, wat is dat dan?

Op het dak wil je wel veilig zitten. Je moet er niet aan denken dat je bijvoorbeeld continu je kind vast moet houden omdat hij er anders af kan lopen. Of je hond als hij de postbode ziet.

Om een tuingevoel te creeren heb je planten nodig. Maar de meeste dakterrassen zijn berekend op zo’n 250 kg/m² dat betekend dat je niet alles op je dak kan zetten.